Wat is detectie?

Detectie is wat zoekhonden doen die professioneel worden ingezet om bijvoorbeeld drugs, explosieven, brandversnellers of andere verboden stoffen te vinden. Naast zoekhonden die worden ingezet in de beveiliging zijn er ook zoekhonden die werken in de medische wereld. Deze honden kunnen kanker, schimmels en ziekenhuisbacteriën opsporen.

Bij het detectiewerk wordt gebruikt gemaakt van een positieve trainingsmethode, zonder druk of dwang. Er wordt ook hier gebruik gemaakt van de natuurlijke driften en instincten van de hond. Allereerst wordt er gekeken wat de grootste motivatie is van de hond. Dit kan een voermotivatie of een apporteerdrift zijn.

De hond leert eerst wat de bedoeling is, namelijk zoeken! Later gaan we de hond een specifieke geur aan leren. De hond leert op zijn eigen manier de geur te verwijzen en om steeds langer bij de geurbron te blijven. Daarbij wordt gewerkt met de clicker en de hierbij behorende beloning voor de hond in de vorm van lekkere voertjes of zijn favoriete speeltje.

Voor het recreatieve detectiewerk zijn een legio geuren waarop de hond getraind kan worden. Denk bijvoorbeeld aan tabak, koffie, thee, vanille, menselijke geur etc. Zelf hebben wij de ervaring dat onze honden het goed doen op wild o.a. konijn, buffel, wolf. U kunt zelf bepalen op welke geur(en) u de hond wilt trainen.

Detectiewerk is zeer geschikt voor Australian Cattle Dogs van alle leeftijden. Momenteel zijn er een aantal honden van onze kennel actief bezig met ontzettend goede resultaten. 

Buiten het feit dat men de hond er een heel groot plezier mee doet om met zijn neus te werken, zal het detectiewerk de hond ook nog geestelijke voldoening geven. Kortom, een leuke bezigheid!

bron: Speurhondenschool Limburg