Wat is detectie?
Detectie is neuswerk voor honden waarbij zij een of meerdere aangeleerde geur(en) zoeken en verwijzen.
In de praktijk is detectie wat zoekhonden doen die professioneel worden ingezet om bijvoorbeeld drugs, explosieven, brandversnellers of andere verboden stoffen te vinden. Naast zoekhonden die worden ingezet in de beveiliging zijn er ook zoekhonden die werken in de medische wereld. Deze honden kunnen kanker, schimmels en ziekenhuisbacteriën opsporen. Sinds een aantal jaren is wordt detectie ook beoefend als "hondensport".Deze vorm van sport is gebasseerd op methodiek waarop ook proffesioneel getraind wordt.

Het aanleren van detectie?
Bij het detectiewerk wordt gebruikt gemaakt van een positieve trainingsmethode, zonder druk of dwang. Er wordt ook hier gebruik gemaakt van de natuurlijke driften en instincten van de hond. Allereerst wordt er gekeken wat de grootste motivatie is van de hond. Dit kan een voermotivatie of een apporteerdrift zijn.
De hond leert eerst wat de bedoeling is, namelijk zoeken! Later gaan we de hond een specifieke geur aan leren. De hond leert op zijn eigen manier de geur te verwijzen en om steeds langer bij de geurbron te blijven. Daarbij wordt gewerkt met de clicker en de hierbij behorende beloning voor de hond in de vorm van lekkere voertjes of zijn favoriete speeltje.

Welke geur?
Voor het recreatieve detectiewerk zijn een legio geuren waarop de hond getraind kan worden. Denk bijvoorbeeld aan tabak, koffie, thee, vanille, steranijs etc. U kunt zelf bepalen op welke geur(en) u de hond wilt trainen. Veelal zal u instructeur u hierbij adviseren. 

Voor wie?
Detectiewerk is ook zeer geschikt voor Australian Cattle Dogs van alle leeftijden. Meerdere honden van onze kennel actief bezig met ontzettend goede resultaten. Hierover kunt u meer lezen onder "At Kunama Detectie". Buiten het feit dat men de hond er een heel groot plezier mee doet om met zijn neus te werken, zal het detectiewerk de hond ook nog geestelijke voldoening geven. Kortom, een leuke bezigheid!

Waar aanleren en trainen?
Wil je op de juiste wijze deze sport beoefenen dan moet je zeer zeker gaan trainen bij een gediplomeerd instructeur of opleidingsinstituut.
Naar verloop van tijd kun je dan ook thuis of op andere plekken aan de slag gaan met je hond. Het thuis je hond een speeltje laten zoeken is dan ook GEEN detectie, maar een simpel "zoek spelletje"!!bron: Speurhondenschool Limburg