VERS VLEES VOEDING OF BROK!

Of u nu brok of vers vlees (KVV of Barf) voert is uiteraard voor iedereen verschillend.
Hierbij gaat het ook niet om: vlees versus brok, of welke merken goed zijn of niet maar om een stukje informatie over gezonde voeding voor uw hond.

Waarom vers, rauw vlees:
Daarvoor gaan we terug naar de voor ouders van de hond, DE WOLF.
Als we naar het spijsverteringssysteem en naar het gebit van de hond kijken komt deze voor maar liefst 99,99 % overeen met die van de wolf. Door de eeuwen heen is de buitenkant zeer veranderd maar de binnenkant van de hond lijkt nog precies op die van de wolf. De wolf is een carnivoor, of wel een vleeseter. De wolf eet niet alleen orgaanvlees en vlees van zijn prooi maar ook zachte botten.

Onder "vlees" kunt u alles vinden over vers, rauw vlees.

vleeseten

Wat is een goede brok:
Kortgezegd bevat een goede brok voornamelijk vlees en dierlijk vet en geen chemische toevoegingen. Hieronder een beknopt overzicht van de gewenste en ongewenste ingrediënten van een brok.

Onder "brokken" kunt u alles vinden over het voeren van goede brokken.

Onze honden:
Wij voeren onze honden en pups voor het overgrote deel KVV (Kant en Klaar Vers Vlees)
met daarbij wat niet dragende botten, spiervlees, pens en verse vis. Wij voeren ook wat brok, omdat niet iedere hond bij ons in de roedel een liefhebber is van vers vlees. Maar het merendeel van onze honden eet vanaf pup vers en rauw vlees.

Als de pups tussen de 3 en 4 weken zijn maken ze voor het eerst kennis met vlees(pap). De vleessoorten die ik neem zijn kalkoen, kip en zeer fijn gemalen rundvlees. In het begin om het wat makkelijker en vloeibaarder te maken wordt dit gemengd met geitenmelk.
Later maken ze kennis met o.a kippennekjes, kivleugeltjes, sardientjes etc.
Hier worden bijna alle diersoorten gevoerd( o.a. kip, konijn,eend,paard,rund, vis, hert, lam,geit) behalve VARKENSVLEES.

Ook worden hier geen botten gevoerd van dragende delen omdat deze te hard zijn.

Wij laten ook de pups kennis maken met brok( zonder toevoegingen en met een hoog vleespercentage) zodat iedere toekomstige eigenaar zelf kan kiezen wat zijn of haar hond te eten krijgt.

Exel vlees1

Exel’s Empire At Kunama (11 weken) met kipvleugel

Omdat je vaak hoort dat vers vlees niet goed zou zijn voor de hond en zelfs voor de mens wil ik graag een stukje duidelijkheid geven over het “goed” voeren van vers vlees en goede brok.

 Ervaring van At Kunama ACD eigenaren:

Peter en Jeanet, eigenaren van Gloria Illuka At Kunama: "Sara"

 "Onze Sara is nu 8 maanden , toen wij haar ophaalde vertelde de fokker ons dat ze vers vlees kreeg. Wij vonden dat eerst maar niks, onze vorige honden kregen brokken. Maar omdat Sara al vers vlees kreeg zijn wij daar mee door gegaan.Het bevalt ons erg goed, ze groeit goed, haar ontlasting is heel weinig mooi en stevig maar zeker haar vacht glimt zo mooi en totaal geen huidproblemen. Wij raden dit iedereen aan."

 
Jeanette, eigenaar van Dynamic Dusty At Kunama "Didge" en Mechelse herder "Layla" "Ik voer al jaren bij voorkeur vlees aan mijn honden. Dit is begonnen bij mijn vorige hond, een Tatra die eind 2005 bij me is gekomen. Na mijn verhuizing naar Zwitserland, drie jaar geleden ben ik i.v.m prijstechnische overweging grotendeels over gestapt naar brokken. Gelukkig heb ik nu weer een mogelijkheid gevonden om weer vlees te voeren. Ik vind dat mijn honden, een Mechelse herder dame van bijna 5 jaar oud en een Australian Cattle Dog meneer van 2 jaar oud, het hier toch beter op doen. Tanden en vacht zijn weer mooier, al was de vacht niet slecht op brokken en voerde ik ook een, in mijn ogen, goede brok, met veel vlees en geen granen. Ook de ontlasting is de helft van wat het was op brok en stinkt minder."  
Patrick en Monique, eigenaren van Hot Cili's Ekala's Empire: "Wali" "Wij hebben onze ACD (Ekala) alweer bijna 5 jaar in huis en ze is momenteel 9 jaar jong. (met de nadruk op jong want ze heeft nog energie van een puber.) Wij hebben Ekala altijd vers vlees te eten gegeven op advies van Marcel en Monique. Dit is ons en zeker Ekala heel goed bevallen. Wat wij ervaren aan het geven van vers vlees is dat Ekala het niet alleen super lekker vind, vinden wij dat de vacht er super mooi zacht en glanzend uitziet en voelt. De ontlasting is veel minder omdat het lichaam veel meer opneemt en verbruikt. En de ontlasting stinkt helemaal niet.
Het is wel eens voorgekomen dat ze in huis of in de achtertuin gepoept had maar daar rook je niets aan.
Buiten het verse vlees krijgt Ekala ook met enige regelmaat een vers kippenkluifje (ongekookt of gebakken ivm botsplinters) of gedroogde varkens oren of iets dergelijks. Omdat onze ervaring is dat Ekala toch kauw behoefte heeft. en aangezien vers vlees lekker mals is lossen wij die behoefte van Ekala zo op. Als we dat niet doen merken wij dat Ekala tijdens het uitlaten veel meer takken, stokken, eikels of andere harde voorwerpen in de bek pakt om ze te versplinteren."
 
Alexander en Linda, eigenaren CH. Chesa Darina At Kunama: "Chessa" "Voordat wij Chessa kregen voerde wij onze Golden Retriever brok van een bekend supermarktmerk. Vers vlees hebben we geprobeerd maar was helaas geen succes. Toen we Chessa kregen zijn we op aanraden van de fokker overgestapt op een andere brok. Deze brok heeft een hoog vleesaandeel en bevat geen chemische troep en toevoegingen. Het verschil in vacht en ontlasting is duidelijk zichtbaar. De dames glimmen als een spiegel en zelfs na de castratie van onze Golden Retriever is ze mooi op gewicht gebleven en haar vacht is zelfs nog mooier geworden. Daarnaast krijgen ze regelmatig wel verse "snacks" zoals kippennekken/pens/vers visje/lamsrib etc."  
Judith, eigenaar van Fortuna Fayzah At Kunama en Glaginye Gilly At Kunama.
"Fayzah" en "Gilly"
"Toen ik op zoek was naar een Australian Cattle Dog ben ik bij verschillende fokkers gaan kijken en wat mij o.a opviel was dat de honden die op vlees stonden veel mooier in hun vacht zaten en mooi droog van bouw waren. Ik heb toen ook besloten om mijn cattles op vers vlees te zetten.
Ze glanzen als een spiegel, hebben weinig ontlasting en zien er super uit. Ook zijn ze nagenoeg geurloos. Fayzah heeft een allergie op rund maar dankzij hyperallergeen vlees zoals paard, hert, wild, geit, parelhoen en vis kan zij gewoon op verse voeding blijven staan. Gilly vindt alles lekker en doet het er ook super op. Ook vind ik dat honden die op vlees staan gelijkmatiger groeien wat belangrijk is om groeipijnen te voorkomen. Ook nog een leuk pluspunt is dat je beduidend goedkoper uit bent met verse voeding dan een kwalitatief hoog in het vlees staande brok."
 
Erik en Sandra, eigenaren van
Glorious Moxi At Kunama: "Moxi"
 "Wij hebben onze vorige ACD ook altijd op vlees gehad. In begin kochten we dat bij dierenspeciaalzaken,
nu bestellen we via internet volledige pakketten. Moxi eet al vanaf pup vlees. Wij hebben hem op het oog gevoerd.
Wat hij nodig had kreeg hij te eten. De groei gaat stabiel en regelmatig.
Soms gebakken, omdat hij het rauw niet wilde hebben en soms even gekookt of mengen
het vlees met een beetje aardappelen of rijst.
We hebben zelf een rookoven en halen van de markt dan makreel voor hem. Vooral vis geeft een super mooie glans op de vacht en de vacht is heerlijk zacht. Verder hoeven ze niet zo vaak te drinken en een regelmatige stoelgang. Als snack krijgt hij ook wel eens surimi sticks.
Met warm weer is het dan net een ijsje, zo'n bevroren stick. Ook mergpijp kun je in de vriezer doen en als ijsje geven.
Ook kauwplezier en knabbels zijn "natuurlijk" bij ons zoals runderhuid, long, strot, pens enz."

 moxi eten
MMM, pens met rijst!