spondylose

Wat is Spondylose?

Spondylose is een aandoening waarbij er door slijtage van de tussenwervels beschadigingen ontstaan aan de rugwervels en er artrosevorming optreedt. Er ontstaat een verstijving van de wervelkolom als gevolg van het met elkaar vergroeien van de rugwervels door vorming van zogenaamde 'haken' en 'bruggen'.
Helaas is de aandoening vrijwel altijd op meerdere plaatsen aanwezig en kan deze zowel in de rug als in de nek voorkomen.

Alle wervels behoren ten opzichte van elkaar soepel te kunnen bewegen. Wanneer de tussenwervels slijtage gaan vertonen en minder flexibel worden, probeert het lichaam dit te compenseren door nieuw botweefsel aan te maken.
Bij spondylose zorgen deze woekeringen als het ware dat de gewrichten met elkaar vergroeien. De aangroei van het bot aan de zijkant en onderkant van de wervels verbindt twee (of meer) wervels met elkaar. Door de starre haken en bruggen verliest de rug zijn flexibiliteit en wordt bewegen lastig.

De botuitsteeksels die ontstaan, kunnen bovendien leiden tot een verhoogde druk op omliggende weefsels zoals het ruggenmerg. Dit kan leiden tot veel pijn. In het algemeen is er zelden sprake van beschadiging van de zenuwen. Zenuwuitval wordt dan ook slechts sporadisch waargenomen.

De oorzaak van Spondylose
Spondylose is een aandoening die voornamelijk bij honden op leeftijd voorkomt. Bij sommige rassen komt spondylose echter ook voor op jonge leeftijd.
Grote rassen ontwikkelen relatief vaker spondylose dan kleine rassen. Ook beweging kan van invloed zijn op het ontstaan van spondylose. Denk aan pups die op jonge leeftijd teveel (moeten) bewegen of sporthonden die van geen ophouden weten en teveel van hun lichaam vragen.
Een goede, gedoseerde beweging is van groot belang bij het voorkomen van spondylose.

Symptomen van spondylose
De rug en/of nek wordt stijf  en pijnlijk . Dit resulteert vaak in een stijve, stramme of zwabberende gang.
Vaak wordt hierdoor de bespiering in de achterhand minder ('ingevallen billen'). Ook liggen, opstaan en 'opstarten' gaat moeilijk, als de hond eenmaal op gang is versoepelt de beweging vaak weer iets
Honden met spondylose willen en kunnen vaak geen bewegingen maken waarbij ze hun  rug belasten, zoals traplopen of in en uit de auto springen. Ook kunnen ze last krijgen van problemen met de ontlasting en urineren (incontinentie).

De diagnose van spondylose
Spondylose kan worden vastgesteld door röntgenologisch onderzoek, hierop zijn de bruggen en haken in de wervelkolom vaak duidelijk te

wervelkolom spondylose Spondylose verschillende stadia

De behandeling van spondylose
De botwoekeringen die ontstaan door spondylose gaan niet meer weg, ze zijn ook niet operatief te verwijderen.
Het is van belang om nieuwe artrosevorming zo veel mogelijk tegen te gaan, de rug soepel te houden en de bespiering in de achterhand te optimaliseren waardoor het ongemak voor de hond zo min mogelijk is.
Dat kan met verschillende middelen:

1. Soepel houden van de rug/artrosevorming tegengaan.
2. Tegengaan van pijn en achterhandslapte, specifiek ontstaan door spondylose.
3. Opbouw van de bespiering in de achterhand.

DISH
DISH (Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis) is een aandoening die zowel bij mensen als bij honden voorkomt en lijkt op een extreme vorm van Spondylose.
Bij Dish verbenen ligamenten en peesaanhechtingen in de rug en nek, maar ook in de ledematen. De symptomen zijn stijfheid, pijn en in sommige gevallen neurologische uitval.
DISH komt vaker voor bij de Boxer, de Leonberger en de Flatcoat Retriever.
Helaas komt DISH nu ook in regelmaat voor bij de Australian Cattle Dog. Het is dan ook van groot belang dat hier jaarlijks naar gekeken wordt door middel van een röntchenfoto van de gehele rug.
Honden die DISH syptomen hebben moeten dan ook uitgesloten worden van de fok en honden die uit DISH lijnen komen dienen ZEKER ieder jaar gecontroleerd te worden.
DISH kan samen voorkomen met Spondylose maar de syptomen zijn vele malen ernstiger.