overigeziekten

Vaccineren
Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten te voorkomen.
Door vaccinatie wordt het lichaam voorbereid op een mogelijke infectie, waardoor het immuunsysteem direct in actie kan komen.
Zo worden ziekteverwekkers uitgeschakeld voor ze schade kunnen toebrengen. Om het effect van vaccinatie te laten voortbestaan, moet er regelmatig opnieuw gevaccineerd worden. Een vaccinatie geldt voor één specifieke ziekte
Sommige vaccinaties zijn voor alle honden van belang, andere vaccinaties worden alleen onder bepaalde omstandigheden gegeven. Niet tegen alle hondenziekten bestaat een vaccinatie.

Wat is vaccineren?
Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten.
Door een dier in te spuiten met een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Komt het dier daarna in aanraking met de werkelijke, levende ziekteverwekker dan is het afweersysteem klaar om terug te slaan. Daardoor wordt de ziekteverwekker direct uitgeschakeld. Soms lukt dit niet meteen, maar doordat er al antilichamen aanwezig zijn wordt ook dan het bestrijden van de ziekte gemakkelijker en heeft het dier een grotere overlevingskans.

Waarom vaccineren?
In ons land komt een aantal besmettelijke en levensbedreigende hondenziekten voor.
Sommige daarvan zijn zeldzaam, andere treden nog regelmatig op. Tegen een aantal ziekten kan uw hond gevaccineerd worden. Op die manier maakt het lichaam antilichamen aan tegen de ziekteveroorzakers en is uw hond beschermd. Zeker waar het ernstige en vaak dodelijke ziekten betreft is dit erg belangrijk. Normaal gesproken worden alle pups ingeënt en ook daarna worden de vaccinaties regelmatig herhaald. Door deze vaccinatieprogramma's is een aantal hondenziekten in ons land flink teruggedrongen.

Het gangbare advies

Het advies is om honden geregeld te vaccineren tegen allerlei
verschillende ziektes. Een aantal ziektes zijn ernstig en
eventueel dodelijk, anderen zijn in het algemeen vooral
lastig maar in de regel geen ernstige bedreiging voor de
gezondheid van je dier.

hond kennelhoest vaccinatie neusdruppel KC dierenkliniek de paltrok
Neusdruppels voor Kennelhoest bij puppen

Ziekten waartegen de hond kan worden gevaccineerd
Er is een aantal ziekten waartegen in elk geval gevaccineerd zou moeten worden volgens een schema dat langdurige bescherming geeft. Dit zijn:

1. parvovirose (parvo) 
2. hondenziekte (ziekte van Carré, distemper)
3. leverziekte (hepatitis contagiosum canis, HCC)
4. Ziekte van Weil
5. kennelhoest (Bordetella, para-influenza, adeno-virus type II)
6. Hondsdolheid (rabiës)
 vaccinatie2

 Vaccinatieschema
vacws

Advies
1 x in de 3 jaar de grote cocktail halen voor je hond is dus voldoende. Daarmee beperk je de gezondheidsrisico's van de vaccinatie sterk.